Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

NOVI VAL
NOVI VAL
Objavljeno: 07.07.2015. - 00:00
jedini period kada YU muzičari nisu slušali šta se svira na zapadu i onda to kopirali, već su paralelno sa Evropskim muzičarima kreirali svoja djela
NOVI VAL
Autor: ideallista

NOVI VAL (NOVI TALAS) je nesumnjivo najznačajniji i najkvalitetniji muzički i kulturni pokret u Jugoslaviji. Desio se krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, i bio jedini period kada YU muzičari nisu slušali šta se svira na zapadu i onda to kopirali, već su paralelno sa Evropskim muzičarima kreirali svoja djela.
http://www.ideallista.net/index.php?part=play&id=288

O Novom Valu na našim prostorima ćemo govoriti u nekoliko nastavaka, sada o pojavi Novog Vala u svijetu:
U Velikoj Britaniji 1976. naziv Novi Val je prvi koristio Malcolm McLaren, menadžer punk sastava Sex Pistols, kao alternativni naziv za punk.
Približno u isto vrijeme u SAD Seymour Stein jedan od osnivača izdavačke kuće Sire Records tražio je marketinški naziv za nove izvođače poput The Ramones, Talking Heads, Patti Smith, Television i druge okupljene oko njujorškog kluba CBGB. Želeći se distancirati od punka kako bi osigurao radijski prostor za svoje izvođače smislio je ime "Novi val". "Punk je bio sjajna stvar za neke ljude, ali punk je također bio ružna riječ za neke druge ljude", rekao je Stein.
Uskoro su na američkim radio postajama počeli koristit Steinov naziv da bi opisali novu glazbu drugačiju od punka, koja je s punkom ipak dijelila iste principe i ideale. "Novi val" nešto kasnije opisuje glazbu utemeljenu na sintesajzerima i bazičnom pop zvuku kao onog sastava Ultravox, Spandau Ballet i Human League. Naziv post punk skovan je da opiše novovalne sastave manje sklone pop zvuku poput Gang of Four, Joy Division, Siouxsie & the Banshees.
Početkom osamdesetih godina (1. avgusta 1981.) novi val dobiva dodatni zamah pokretanjem kablovske televizije MTV koja je namjeravala emitirati glazbene spotove 24 sata na dan. Nastojeći osigurati dovoljno programskog sadržaja MTV jeftino kupuje prava na video snimke mnogih, uglavnom manje poznatih novovalnih sastava kao Culture Club, Adam Ant, Talk Talk ili A Flock of Seagulls i bez prestanka ih emitira. Pojavom novih glazbenih pravca sredinom osamdesetih godina naziv novi val postaje preopćenit i nestaje iz upotrebe.