Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

Uticaj muzike na decu
Uticaj muzike na decu
Objavljeno: 02.02.2013. - 00:47
Uticaj muzike na decu
Autor:

Za sve razigrane mališane pripremili smo jednu playlistu sa posebno odabranimNa jednom mestu mnogo lepih pesmica, koje će zabaviti i obrazovati vaše dete.

Mnoga istraživanja povezuju muziku sa opštim razvojem deteta. Čak je i Platon govorio: "Učio bih decu muzici, fizici i filozofiji, ali najviše muzici jer su muzika i sve umetnosti ključ veštine učenja."

 

Zašto je muzika važna za dete?

Razvijanjem muzičkih sposobnosti kod deteta se razvija niz posebnih sposobnosti, od kojih će imati puno koristi kako u detinjstvu, tako i kasnije tokom života. Sluh, vid, verbalno izražavanje, sposobnost čitanja, učenje stranih jezika, matematička i kreativna sposobnost, socijalna prilagodljivost, samo su neke od sposobnosti koje uz pomoć muzike kod dece možemo razvijati.  Kroz muziku dete na lakši način izražava svoje unutrašnje emocije, i uz pomoć muzike lakše razvija samopouzdanje i breže se prilagođava okolini.

Život deteta sa muzikom počinje već u majčinom stomaku. Navest ćemo po fazama razvoja, kako možete da utičete na razvoj muzikalnosti deteta.

1.       Pevajte i svirajte svojoj nerođenoj deci, jer plod već u 20. nedelji nakon začeća u stanju je da čuje zvukove

2.       Do 18 meseci dete se ubrzano razvija, tako brzo se i menja osećaj za muziku. Već u prvim nedeljama reaguju na visoke zvukove, dok ih niski smiruju. Nakon prve 4 nedelje počet će da reaguju na vaš glas, odgovarat će im visoki tonovi, moći će da reaguju na pravac zvuka. U 3. mesecu deca već počinju da proizvode prve zvukove poput "aaaa", "eeee" i njišu se uz muziku. U 5. mesecu beba prepoznaje vaš glas, a već u 6. ili 7. može da prepozna i pesmice, tek u 9. mesecu reaguje na poznate pesmice. Bebe od godinu dana gube sposobnost da čuju visoke zvukove,  ali počinju da otkrivaju ritmove i da sami proizvode zvukove. Neka deca progovore ranije, već u 8. mesecu, ali večina sa 18. meseci, dok nekim bebama treba i više vremena. Pevajući pesmice sa decom, možete da ubrzate ovaj proces. Bebe vole ponavljanje, pa im omiljenu pesmicu ponavljajte bezbroj puta. Pleskajte i plešite zajedno, učinite da muzika postane deo bebine svakodnevnice.

3.       U periodu od 18 meseci do tri godine dete je već sposobno da prepozna različite ritmove, te može da razlikuju tiho od glasnog. Kroz pesmice i imitiranje razvijajte kod deteta jezičke sposobnosti, pevenjem pesmica obogaćujete vokabular svog deteta. U ovom razdoblju deca pokretima odgovaraju na muziku, uče reči jednostavnih pesmica i imaju potrebnu koordinaciju za sviranje jednostavnih instrumenata poput bubnjeva i zvončića. Potrudite se da svom detetu stvorite naviku slušanja muzike tako što ćete odvojiti vreme za muziku i naći prikladnu muziku za različita raspoloženja.

4.       Od tri do pet godina dete počinje da uči složenije pesmice i time razvija vokabular, usklađuje pokrete uz muziku i istražuju nove zvukove. U ovom periodu omogučite detetu širok spektar muzičkih iskustava, vodite ga na muzičke događaje, predstave, neka sluša različitu muziku. Obezbedite im da mogu sami da biraju i puštaju muziku koju vole.

5.       Glasovne sposobnosti dete razvija od pete do sedme godine. Ovo je veoma važno doba jer trebate podsticati dete na sviranje instrumenta i na slušanje muzike. Obezbedite detetu jednostavne instrumente poput klavijatura, ksilofona i udaraljki na kojima ćete zajedno komponovati muziku i pevati.  Upoznajte dete sa muzikom iz različitih perioda i bavite se muzikom koristeći kompjuter.

6.       Od sedme do jedanaeste godine dete već gradi muzički ukus, uči da improvizuje, počinje da diskutuju i vrednuje muziku. Ohrabrite dete da na muziku reaguje pokretima, verbalno i da kombinuje muziku sa slikama ili nekom drugom umetnošću. Omogućite mu da i drugima pokaže ono što zna o muzici. U ovom periodu se javlja želja za sviranjem nekog instrumenta, podržite ga i dajte mu savet kako da odabere pravi instrument.

7.       Od 11 do 14 godine i kasnije do 16 vaše dete doživljava fizičke promene, dečacima se menja glas, a devojčicama produbljuje. Deca  počinju da razimišljaju kritički i analitički. Stvaraju lični muzički identit. A neka počinju da razmišljaju o muzičkoj karijeri. U ovom periodu dete mnogo bolje razume muzičke strukture i procese pa ga upoznajte sa različitim muzičkim stilovima. Zajdeničkim snagama aktivno istražujte muziku.

„Muzika je hrana ljubavi, a ljubav je hrana za muziku“- učite vaše dete da voli muziku jer ona ima esencijalni značaj za čovekov život, ima tu moć da drugima predstavi ko smo mi zapravo. J