Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

Raspoloženje i kiša!
Raspoloženje i kiša!
Objavljeno: 05.07.2015. - 17:16
Raspoloženje i kiša!
Autor:

Osjećate li se umorno ili neraspoloženo kada pada kiša? Ne brinite imamo racionalno objašnjenje i par dobrih savjeta kako da se izborite sa letargijom i melanholijom kaja dolazi sa lošim vremenom. 

Kiša u proljeće budi život, u ljeto ga održava, u jesen uspavljuje prirodu obećavajući joj da će se ponovo vidjeti naredne godine, a kada pada zimi, to radi da bi nas podsjetila kako će života biti i poslije hladnih dana.

Spremili smo vam dvije odlične liste, domaće pop i rock pjesme u kojima se spominje kiša. Ako volite Balaševića, Flamingose, Idole, Merlina, Bajagu, Bijelo dugme...zavirite u naš KIŠNI POP, pronaći ćete dosta balada ali i veselih pjesmica. Sve o kiši, s kišom, na kiši, uz kišu u rock pjesmama od Gibonnija, Hladnog Piva, Riblje Čorbe, Prljavog Kazališta, Parnog Valjka, Urbana...možete čuti u našoj listi KIŠNI ROCK.

Sada malo statistike. Najkišnije mjesto na planeti je Mawsynam u Indiji, tu godišnje padne 12 000 milimetara kiše. Rekord od 14 godina bez kiše i ujedno najsušnije mjesto na zemlji sa manje od jednog milimtera kiše godišnje jeste pustinja Atakam u Ćileu.

Evo i objašnjenja zašto se osjećamo bezvoljno kada pada kiša. Prilikom promjena vremena u atmosferi se stvaraju elektromagnetski impulsi koji bez iznimke utječu na naš organizam i potiču ga na reagovanje i prilagođavanje. Smatra se da je meteoropatija bolest modernog doba, jer ljudi sve manje vremena provode u prirodi, tako da organizam nije naviknut na promjene. Međutim, pravilnom prehranom, fizičkom aktivnošću i redovnim odmorom i snom uz obavezno provođenje vremena na otvorenom, možemo smanjiti nepovoljan utjecaj promjena.

                       

Kiša može izazvati glavobolju, loše i tmurno raspoloženje, kostobolju, ali ne nužno i ne uvijek. Sjetite se ljetnog pljuska koji vas sigurno osvježi i oraspoloži. Kiša je i romantična, ne mislite tako? Sjetite se silnih filmova sa poljupcima ili plesom na kiši. Ako i dalje niste sigurni, izađite na kišu, ljubite se, trčite, plešite, bit će vam draža kada sljedeći put počne padati. Moguće je da ćete zbog nedostatka vitamina D, osjećati nezasitost u jelu, pa ćete dobiti koju kilu, ali ako ste student ovaj podatak će vas oraspoložiti. Dokazano je da kišovito vrijeme poboljšava fokusiranost i rezultate studenata čak za 11 %. Savjetujemo studentima da prije ispita po uzoru na drevne civilizacija organizuju ples u čast kiše. :)

U kiši možete uživati opuštajući se uz muziku dok ljenčarite u kućnoj atmosferi, a uvijek kad vas pritisne neki tamni oblak sjetite se: "Poslije kiše, sunce jače sija!"