Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

FUNK...FUNKTASTIČNO! :)
FUNK...FUNKTASTIČNO! :)
Objavljeno: 05.07.2015. - 19:13
FUNK...FUNKTASTIČNO! :)
Autor:

Ne morate voljeti funky da bi vam se ove liste svidjele, dovoljno je da želite dane počinjati sa osmjehom uz ples! 

Funky muzika je nastala krajem 60-tih godina. Upravo zbog zaraznog ritma, izražajnih, melodičnih bas dionica funk je temelj za disco muziku. Preporučujemo da funky slušate kao cjelinu, dovoljno opušteni i otvoreni za novi muzički doživljaj - dopustite da vas pokrene!

Za funk kao podžanr popularne muzike bi se moglo reći da je samo njeno srce. Evo par zanimljivosti o legendama ove muzike.  Šta reći o James Brownu, čovjeku koji za života nije uspio da dođe na vrh niti jedne top liste, a ipak se smatra ocem funka. Njegove pjesme, poput "I Feel Good" i "Make it funky" su postale skoro pa himne u cijelom svijetu. Čovjek koji je imao tetovažu umjesto obrva, osuđivan i zatvaran više puta, ali ipak iza sebe ostavio muziku koja živi već 40 godina. Genijalni Steavie Wonder kojemu ni sljepoća nije bila prepreka da napravi pjesme koje će obilježiti 20 vijek. Jedna od takvih je i "Superstition" koju možete poslušati na našoj listi. Mnogi će reći da su njegove pjesme nepjevljive, ali genijalnost je neosporna, Stevie Wonder je pravio muziku iz srca, muziku koja je i dalje izvan vremena i prostora. Totalno drugačiji pečat funky muzici dao je George Michael, njegov funky je privlačniji za čula, zavodljiviji, više sexy, glamurozniji, mek i osjećajan. Ako pogledate pjesmu "Too Funky" koja je 90-tih harala modnim pistama, shvatit ćete da je i danas jednako prihvatljiva i moderna. Ne smijemo izostaviti ni Jamiroquai, engleski bend, koji kombinacijom različitih žanrova, između ostalog i funka, osvaja scenu već 20 godina. Ime je nastalo od jam i iroquai, prema američkom indijanskom plemenu Irokezi.

Funky bi se mogao opisati kao uvijek moderan, nesputan, otkačen, zavodljiv...Prva lista koju vam predstavljamo jeste FUNKY 1 , a na njoj se nalaze izvođači od James Browna, Steavie Wondera, preko George Michaela, Michael Jacksona, do Jamiroquaia, Duft Punka, Freak Powera...uživajte!

Funky ritmovi u domaćoj muzici pojavljuju se 70-tih godina, a među prvima koju se okušali u ovom žanru su Time, Bijelo Dugme, Oliver Mandić, nešto kasnije Dino Dvornik koji postaje pravi predstavnik funky i disco muzike na balkanu. FUNKTASTIČNA 1 je lista kojoj smo pažljivo odobrali popularne i manje popularne izvođače domaće scene bez obzira da li su novi ili stari, sve pjesme su jednostavno funktastične! Jinx, Zemlja Groova, Mayales, S.A.R.S., Songkillers, ali i Josipa Lisac, Toni Cetinski, Vlado Georgijev, Aleksandra Radović, Bajaga...

Obavezno napravite "Jedan Funky đir" i poslušajte ove vesele i plesne liste!