Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

POVRATAK U PROŠLOST!
POVRATAK U PROŠLOST!
Objavljeno: 05.07.2015. - 20:38
POVRATAK U PROŠLOST!
Autor:

Balade, spore ljubavne pjesme u kojima će se romantične duše pronaći! Vratit će vas u neki momenat iz prošlosti, bez obzira da li ćete se sjetiti neke davno zaboravljene ljubavi, starog prijatelja, situacije na plaži uz gitaru ili prvog samostalnog kampovanja! Obavezno detaljno poslušajte listu, nostalgična je, ali učinit će da se zarovite u vlastitu prošlost i obnovite sjećanja na momente koje ste sakrili negdje duboko u sebi!

Bar, Crna Gora, kamp Agava, davna 1985. godina. Dječaci su došli na prvo samostalno kampovanje. Svaku noć u restoranu Amfora svira neki nepoznati bend, dobro poznate pjesme. Među njima je tek nastali hit od Riblje Čorbe - Kad Hodaš. Dječaci tada nisu bili ni svjesni da će nekad u budućnosti, baš ta pjesma vratiti ih u jedno bezbrižno vrijeme, u kamp koji danas ne postoji, u vrijeme prvih ljubavi i prvih razočarenja, vrijeme kada je utjeha od ljubavnih jada sa nekom mađaricom, koja je bila loš đak i slabo govorila ruski, nađena u kesi zrelih breskvi. Eto tako pjesma može da vrati vrijeme.

Mi smo vam spremili pet lista u ovoj posebno odabranoj seriji. YU BALADE 1 je prevozno sredstvo za povratak u prošlost, da sigurno stignete pobrinut će se Crvena Jabuka, Cod, Drugi Način, Alen Slavica, Josipa Lisac, Zdravko Ćolić, Azra, Bolero, Zana, Đavoli, Bijelo Dugme, Magazin, Kerber...Zavalite se u udobnu sofu i tiho pustite da svira, zatvorite oči i na trenutak zavirite u zaključane sanduke sjećanja, birajte drage momente, maštajte, sjetite se svih zimovanja, mora, kampovanja, prvih ljubavi, prvog poljupca...mladosti!

Evo i ostalih:

YU BALADE 2

YU BALADE 3

YU BALADE 4

YU BALADE 5

Balada po definiciji je oblik stiha, često priča postavljena kroz muziku. Balade su bile karakteristične za popularnu poeziju. Tek u 19. stoljeću preuzele su formu popularne ljubavne pjesme. Sa novim žanrovima muzike, kao što su ragtime, blues i jazz, počele su se pojavljivati u slabijem obliku početkom 20. stoljeća,  tek od 1950. godine pa nadalje "balada" kao izraz se počinje upotrebljavati za sporu ljubavnu pjesmu, posebno u pop i rock muzici.

Ranije ste na našoj stranici mogli slušati YU BALLADS 1945-1990, koja je zapravo bila probna verzija za ovu ozbiljnu seriju koju smo počeli detaljno i sa puno truda i energije spremati. Svakako ni ova lista nije za baciti, tu su odlične pjesme kao Dajana od Bolera, Đavoli - Dok tebe ljubim, Galija - Na tvojim usnama, Parni Valjak - Stranica dnevnika, Viktorija - Arija, Zdravko Ćolić - Tvoje oči...

Pustite mašti da na svaku pjesmu vas odvede tamo gdje srce  poželi! :)