Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

KAKO SU ROKERI PREŠLI U NARODNJAKE
KAKO SU ROKERI PREŠLI U NARODNJAKE
Objavljeno: 05.07.2015. - 21:23
KAKO SU ROKERI PREŠLI U NARODNJAKE
Autor:

Devedesetih je propao rokenrol, koji je u SFRJ bio neka vrsta državnog projekta. Država se devedesetih povlači iz kontrole muzike, to prepušta tržištu, i tako dolazi do ekspanzije narodnjaka.


Jedan od prvih primjera stapanja rokenrola i novokomponovane narodne muzike, ako ne i prvi, je pjesma Hanke Paldum koju je komponovao Milić Vukašinović „Voljela sam, voljela“ (1979). Tokom osamdesetih u novokomponovanu narodnu muziku uselili su se gitarski rifovi, a stadionski nastupi nekih zvijezda poput Lepe Brene vizuelno su podsjećali na velike rokenrol spektakle. O popularnosti novokomponovane narodne muzike svjedoči činjenica da su i pjevači koji nisu spadali u sami vrh tada imali astronomske tiraže. Na primjer, Šemsa Suljaković je s albumom „Pristajem na sve“ (1986) ostvarila tiraž od oko 850.000 primeraka.
Rokeri koji su prešli u narodnjake kažu da su uslovi rada sa folk divama izuzetni. Na svirke u inostranstvo putuje se avionom, spava se u hotelima, plata je redovna i dobra.
U turbo-folk priču ušli su početkom devedesetih neki urbani beogradski mladići koji su potekli iz miljea rokenrol kulture, da bi u pop-folku napravili karijeru i stekli reputaciju. S njima, ali i drugima, s rokenrol bendom u pozadini, pop-folk muzika je dobila urbani karakter i danas možemo da zaključimo da narodnu muziku sluša i urbana omladina.
Željko Šašić, jedan od prvih pjevača pop-folk muzike u Srbiji, je prije početka „narodnjačke“ karijere bio žestok roker, tada u najužem izboru za novog pjevača Generacije 5.
Aca Lukas je prije svoje vrlo uspjesne turbo-pop karijere bio basista u Viktorijinom bendu.
Aleksandar Petrović Alek, bivši bubnjar beogradske grupe Eyesburn, sada je član pratećeg Cecinog i Breninog benda.
Predlažemo da u komentarima nastavite spisak rokera koji su prešli u narodnjake,
a na nasoj TURBO ROCK listi čujte kako su rokeri i drugi koketirali sa narodnjacima nekad (Riblja Čorba, Azra, Tifa, Bebek, Balasević...), a kako sad (Dubioza Kolektiv, Let 3, Dječaci, Magnifico, Letu Štuke, Edo Maajka...)
http://www.ideallista.net/index.php?part=play&id=223