Otvori novi račun Zaboravili ste šifru

Volite POP?
Volite POP?
Objavljeno: 05.07.2015. - 15:48
Volite POP?
Autor:

Popularna muzika ili skraćeno POP u prevodu je muzika za svačije uho, melodije su jasne i jednostavne, a refreni pamtljivi. Nastala je sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća u Americi, a ekspanziju je doživjela 60-tih, kada postaje popularna i u Engleskoj, tako da se ove dvije zemlje smatraju kolijekvkom popularne muzike.

POP je zapravo pojednostavljeni mix različitih muzičkih žanrova, tako da stilsko porijeklo ove muzike leži u elementima tradicionalne, plesne, klasične muzike, rock and rolla, jazza, R&B-a...

Danas imamo više podijela popa, tu su žanrovke podjele na dance pop, noise pop, operatic pop, space age pop, indie pop, teen pop...Ali pored ovih pop se spajao i sa drugim žanrovima pa imamo i pop rock, urban pop, dream pop, country pop, elektro pop...Svaki muzički žanr je uživao popularnost i imao uticaj u određenom vremenskom periodu, međutim pop je brzo nadmašio sve dotadašnje žanrove, integrisao se s njima i proširio skoro na cijelu planetu.

Ubacivanje različitih stilova u pop muzici je dovelo do toga da su nastale nove podvrste tog žanra kao što je new wave (nastao iz punka) ili 2-Tone (prozvod ska). Pop muzika se već desetljećima razvijala od funkya do latinske muzeke, a nastavlja da se razvija i danas.

Ideallista je pripremio više pop lista, koje prema slušanosti opravdavaju epitet popularne muzike. Na prvim mjestima su svakako POP-ROCK COCKTAILS. Naravno, tu je i nezaobilazna antologija pop muzike bivše Jugoslavije , SEDAM LISTA sa ovim nazivom možete naći u kategoriji DOMAĆE muzike. Za ljubitelje novije muzike, tu je već 13 LISTA sa domaćom pop muzikom posljednih desetak godina .

Zapravo muzika su ljudi, tako da možemo reći da je POP muzika slika podneblja na kome se živi. Htjeli to priznati ili ne trebali bismo se osvrnuti na POP muziku i vidjeti zapravo ko smo stvarno mi.

Nadamo se da ćete uživati u pop listama, a sve vaše kritike, prijedloge i sugestije možete nam pisati na naš .